Utrecht Manifest

timeline
update
UM5 - 26 juni 2015

UM slotmanifestatie 26 juni 2015

Dromen of niet dromen, dat is de kwestie

Na tien jaar kwam er op 26 juni officieel een einde aan het programma van Utrecht Manifest, op de plek waar het ooit begon, de Pastoe fabriek in Utrecht. In de oude loods die nu dienst doet als conferentiezaal luisterde op deze warme zomerdag een publiek van rond tweehonderd – van veteranen van het sociaal geëngageerd ontwerpen tot bevlogen jonge wereldverbeteraars – naar antwoorden en vervolgvragen op het centrale thema van Utrecht Manifest: hoe draagt de ontwerper bij aan een betere wereld? Met de geur van vers gebouwde kasten als een subtiel parfum op de achtergrond, zoomde een rij sprekers het weefsel van vragen, antwoorden en de discussie daartussen af, dat het afgelopen decennium was gesponnen uit de tentoonstellingen, debatten en publicaties van vijf biënnales voor Social Design.
update
UM5 - 06 juni 2014

Het ontwerp van het sociale - Een gesprek over social design tussen Henk Oosterling en Nynke Tromp

Waar het in het jonge vakgebied van social design vaak aan ontbreekt, is een scherpe visie op wat nu de unieke bijdrage van de ontwerper zou moeten zijn. Dat stellen filosoof-activist Henk Oosterling en sociaal ontwerper-onderzoeker Nynke Tromp vast in vurig tweegesprek over de verhouding van ontwerp en maatschappij.
update
UM5 - 06 juni 2014

Designing the Social - A Discussion on Social Design between Henk Oosterling and Nynke Tromp

There is one thing that the philosopher and activist Henk Oosterling and the social designer cum researcher Nynke Tromp agree on without any reservation: the recently developed field of social design still lacks is a clear perception of just what the designer’s unique contribution should be.
update
UM5 - 05 juni 2014

Facing Papanek

The program of the kick-off event of the 5th edition of Utrecht Manifest in December 2013 may have been a bit too dense, Rosa te Velde writes in her impression of the afternoon. On the other hand, the event made a welcome exception to the rule that social design may exclusively be discussed among designers.
UM1212PreviewIMG2069overview_th.png
update
UM5 - 05 juni 2014

Proposition for a ‘Skeletor Methodology’: The Curious Case of Holmes’ ‘Smart’ Murder Castle

Boris Čučković observes a rupture between the discourse of the creative industries and the critical framing of socio-economic issues in the humanities and social sciences. In this contribution Čučković speculates on the possibility of bringing into view the unchallenged problem-solving premises of contemporary design practice through spooky cases of crime design ingenuity. Surprisingly it is Skeletor, the ultimate villain in Mattel's Masters of the Universe franchise, who acts as Čučković' guide on his speculative expedition through design history.
×

Design for the Good Society

Utrecht Manifest viert haar 10-jarige zoektocht / ontdekkingsreis naar de essentie van Social Design met de uitgifte van het boek ‘Design for the Good Society’, een Manifest en met een slotmanifestatie op 26 juni a.s.

Op 15 april jl. tijdens de Salone del Mobile in Milaan is het boek tijdens een feestelijke bijeenkomst in Studio aMDL gepresenteerd aan de internationale pers en is het eerste exemplaar door Max Bruinsma persoonlijk overhandigd aan Michele De Lucchi.

img3059_th.png
van links naar rechts: Max Bruinsma (redacteur Design for the Good Society), Harm Scheltens en Michele De Lucchi

➢ Zowel de ontwerppraktijk als de ontwerpopleidingen verkeren tegenwoordig in een situatie die vraagt om moedige nieuwe initiatieven.’ – Victor Margolin

➢ ‘Het mag triviaal klinken, maar een essentieel gereedschap om een verbinding te maken tussen de context van het ontwerpen en die van het gebruik is de morele verbeelding van de ontwerper.’ – Peter-Paul Verbeek
coverdesignforthegoodsocietyisbn97894620_th.png
Cover

Design for the Good Society’ is de culminatie van tien jaar kritische reflectie over geëngageerde vormgeving en de relatie tussen ontwerp en maatschappij. De publicatie markeert de afsluiting van de vijf edities van Utrecht Manifest. Op basis van de resultaten van deze biënnales schetsen vooraanstaande specialisten een agenda voor de toekomst.
whathaveyoudonetodaypage140_th.png
pagina 140

De designhistoricus Victor Margolin, een van de pioniers van het denken over social design, roept ontwerpers, architecten en opleidingen op in de voetsporen te treden van utopische visionairs zoals William Morris, Walter Gropius and Richard Buckminster-Fuller, en te bedenken wat het betekent om te ontwerpen voor een betere wereld.

Naast Victor Margolin zijn er bijdragen van Alfredo Brillembourg, Alastair Fuad-Luke, Peter-Paul Verbeek, Guy Julier, Alison Clarke en Willem van Weelden. De redactie van het boek was in handen van Max Bruinsma en Ida van Zijl.
modelingthesocialpage116willemvanweelden_th.png
pagina 116

Het boek is verkrijgbaar via de boekhandel:

Design for the Good Society
Utrecht Manifest 2005-2015

€ 34,50 | verschijnt 15 april 2015
ISBN 978-94-6208-205-2

paperback | 184 p | 21 x 29,7 cm | rijk geïllustreerd | design: 75B | nai010 uitgevers in samenwerking met Stichting Utrecht Biënnale

nai010.com

Deel via:

Twitter Facebook