Bezig met laden…
Arm deel van Londen

De armste gebieden van het Verenigd Koninkrijk herbergen het grootste aantal goklocaties

In de armste gebieden van het Verenigd Koninkrijk zou de concentratie van gokkantoren het hoogst zijn, zo blijkt uit een recente studie die in opdracht van de onafhankelijke liefdadigheidsinstelling Standard Life Foundation is uitgevoerd.

Uit het rapport, dat is opgesteld door academici van de Universiteit van Bristol, blijkt dat in de armste gebieden van het land tien keer meer gokkantoren zijn gevestigd dan in de meest welvarende delen.

Volgens het onderzoek zijn “degenen met de minste middelen het doelwit” en zijn gokkantoren met de zeer omstreden fixed-odds betting terminals (FOBT’s) geconcentreerd in de armste delen van het Verenigd Koninkrijk, tegen de wens van de mensen die in die gebieden wonen.

Wetenschappers ontdekten dat Groot-Brittannië met 10.000 meer fysieke gok- en sportwedkantoren heeft dan supermarkten. Het genoemde aantal omvat gokhallen, speelhallen en bingolocaties.

Ongeveer 21% van de goklocaties bevindt zich in de meest achtergestelde gebieden van het land, terwijl slechts ongeveer 2% zich in de rijkste delen van het land bevindt. Ter vergelijking: 10% van de locaties van grote supermarktketens bevindt zich in de armste gebieden, terwijl 7% zich in de meest welvarende gebieden bevindt.

In Glasgow zijn de meeste wedkantoren te vinden: één voor elke 3.264 inwoners. Liverpool, de armere gebieden van Londen en Middlesbrough liggen niet ver achter.

Bingozalen vertonen sterkste correlatie

Volgens de bevindingen van het recente rapport is de correlatie met achterstand het meest prominent voor bingozalen, gevolgd door “family entertainment centers” die typisch kunnen worden gevonden in kuststeden waar economische achterstand statistisch meer waarschijnlijk is, en speelautomatenhallen.

Wedkantoren vertonen een zwakkere correlatie, maar die is volgens de studie nog steeds “statistisch significant”.

De resultaten van het nieuwe rapport hebben de discussie over de zogenaamde clustering door Britse gokexploitanten weer aangewakkerd, die er herhaaldelijk van zijn beschuldigd opzettelijk een groot aantal wedkantoren in een gebied te concentreren om daar meer FOBT’s te exploiteren.

Gokbedrijven kregen in 2019 een flinke klap toen de maximuminzet voor FOBT’s werd verlaagd van £ 100 naar £ 2. Er gaan stemmen op om de detailhandel strenger aan banden te leggen in het kader van de lopende evaluatie van de goksector door de regering.

Mubin Haq, Chief Executive van de Standard Life Foundation, zei dat de nieuwe studie “benadrukt dat mensen die in armere gebieden wonen meer kans hebben om naast gokpanden te wonen” en dat mensen met beperkte middelen meer worden benaderd door gokbedrijven met “twee keer zo veel goklocaties voor hun deur als supermarkten.”

Volgens de heer Haq, de gokken hervormingen die momenteel worden overwogen door parlementsleden moeten rekening houden met “de geografie van het gokken locaties en geven de lokale autoriteiten meer controle over de vergunningverlening”, als ze willen dat deze hervormingen echt niveau van regelgeving van de natie het gokken industrie.